TRAINING
BOEKEN
MENU

Academy

DE SMC ACADEMY: ONTVANG DE BESTE TOOLS EN TRAINING OM IMPACTVOL TE SPREKEN VANUIT ALLE BIJBELGENRES
 • Zou je eigenlijk graag theologie studeren maar ontbreekt het je aan tijd?
 • Verlang je ernaar de Bijbel te leren lezen en interpreteren als nooit tevoren?
 • Wil je leren om steengoed te preken vanuit elk Bijbelboek?

Welkom bij de SMC Academy! Op het snijvlak van theologie en communicatiewetenschap helpen wij je om de Bijbel diepgaand te leren kennen en daaruit krachtig te kunnen spreken.
De SMC Academy combineert hoogwaardige theologische training vanuit alle Bijbelgenres met impactvolle training in spreekvaardigheid.
De SMC Academy bestaat uit 8 modules die je in de loop van 4 jaar kunt volgen. Jaarlijks volg je twee trainingen van vier dagdelen en ontvang je persoonlijke coaching, zodat jij maximaal kunt groeien in het spreken vanuit de Bijbel. 

DE HELE BIJBEL

In de Academy ga je op reis door de hele Bijbel. De focus ligt daarbij op de genres van de verschillende Bijbelboeken. Sommige delen van de Bijbel zijn vooral verhalend van aard. Wanneer je leert hoe je Bijbelverhalen diepgaand kunt lezen en interpreteren leg je een stevig fundament voor het maken van impactvolle preken vanuit de Bijbelverhalen. Hetzelfde geldt voor het genre van de Bijbelse poëzie: wanneer je ontdekt hoe de schrijvers van Psalmen, Job, Spreuken en de Profeten hun teksten hebben vormgegeven gaat er een wereld voor je open, waardoor je Gods Woord krachtig kunt brengen.

Elk genre heeft zijn eigen schoonheid. Wij helpen je het unieke van elk Bijbelgenre ontdekken, zodat jij elke Bijbeltekst kunt bestuderen en interpreteren. In jouw verlangen het Woord van God tot leven te brengen rusten we je toe om de volledige rijkdom van de Bijbel te laten schitteren voor je publiek.
Met het instrumentarium dat je hierbij leert hanteren kun je jouw boodschap van nieuwe dieptelagen voorzien én wordt de manier waarop je de Bijbel leest en daar lessen uit weet te trekken verdiept en vernieuwd.

De kracht van een preek bestaat voor een groot deel uit de kwaliteit van de fase van het interpreteren van de tekst en de wijze waarop je die ontdekkingen weet te ordenen en omschrijven. In de SMC Academy leer je deze vaardigheden toepassen op álle Bijbelboeken zodat je vol vertrouwen en met de juiste tools krachtige preken kunt voorbereiden én houden.

 
WAT JE KRIJGT
 • De beste inzichten van de belangrijkste denkers op elk Bijbelgenre
 • Tools vol concrete handreikingen die direct toepasbaar zijn
 • Een unieke leerervaring door excellente trainers
 • Toegang tot het inspirerende netwerk van SMC sprekers
 • Hoogwaardige training in spreekvaardigheid
 • De springplank om je verder te verdiepen in elk genre en Bijbelboek
 • Eén op één coaching op preken die je houdt


Dit alles superscherp samengevat, gemakkelijk om te volgen en realistisch qua tijdsinvestering. Je krijgt de beste bagage, zonder onnodige ballast. Wij deden het grote voorwerk en delen de mooiste vondsten zodat jij het grote graafwerk met de beste tools kan doen.

 
PRAKTISCH

Wanneer je deel wordt van de Academy ontvang je twee trainingen per jaar, waarin elke keer een ander Bijbelgenre centraal staat.
In overleg met het SMC kun je elk half jaar een training naar keuze volgen.
Elke training beslaat vier dagdelen. In elke training houd je twee keer een preek om de geleerde lessen effectief te oefenen, je spreekvaardigheid te trainen en vertrouwd te raken met het genre en jouw eigen proces daarin.
Daarnaast krijg je twee Boost-clinics: persoonlijke begeleiding bij jouw preek met coaching vooraf én achteraf om je communicatiekracht te vergroten.
De investering bedraagt 2.000 euro ex BTW per jaar. Dit is inclusief persoonlijke begeleiding.
De trainingen worden elk half jaar op twee locaties gegeven: in Rotterdam en in Zwolle.

 

TRAININGSOVERZICHT

De SMC Academy bestaat uit 8 modules. Samen beslaan de modules alle genres van de Bijbel, waardoor je vanuit elke tekst krachtig leert spreken.

 1. De basistraining: "Impactvol Spreken' – in deze basistraining leer je hoe je vanuit een diepgaand voorbereidingsproces krachtige preken kunt maken en houden. Je traint in compositie, stijl en overdracht van je preek. Vanuit deze basistraining start jouw verdiepende traject met de genre-trainingen.
 2.  Impactvol spreken vanuit Bijbelverhalen – het grootste deel van de Bijbel is narratief van aard. In deze training krijg je een toolbox aangereikt, waardoor jij Bijbelverhalen op het scherpst van de snede kunt interpreteren. Daarbij leer je hoe je dit kunt vertalen naar krachtige preken.
 3. Impactvol spreken vanuit Bijbelse poëzie - de wijsheidsliteratuur (bijvoorbeeld de Psalmen en Spreuken) en de profeten zijn poëtisch van aard. In deze training krijg je een toolbox aangereikt, waardoor jij de rijkdom en wijsheid van de Bijbelse poëzie leert doorgronden en interpreteren. Daarbij leer je hoe je dit kunt vertalen naar krachtige preken.
 4. Impactvol spreken vanuit de evangeliën – de evangeliën nemen ons mee in het leven en werk van Jezus Christus. Elke evangelist heeft zijn eigen focus, nadruk en opbouw van zijn boek. Je ontdekt het unieke van elk evangelie, leert teksten interpreteren vanuit het evangelie waar ze in staan en maakt kennis met de dynamiek die de synoptische evangeliën op elkaar uitoefenen. Dit alles brengt nieuwe zeggingskracht in elke preek die jij voortaan vanuit de evangeliën zult houden.
 5.  Impactvol spreken vanuit de brieven – de brieven van het Nieuwe Testament hebben een eigen structuur en wijze van communiceren. Zowel op het gebied van de theologie als de retorica word je meegenomen in de eigenheid van de brieven van Paulus, Johannes en Jacobus, zodat jij daaruit krachtig leert spreken.
 6.  Impactvol spreken vanuit openbaring – misschien wel de spannendste training van de SMC Academy. In deze training leer je hoe je de apocalyptische teksten als Openbaring en delen uit de Profeten kunt interpreteren.
 7.  Impactvol spreken vanuit Handelingen – de start van de kerk van Jezus Christus zoals beschreven door Lucas in Handelingen geeft een fascinerende inkijk in het leven van de eerste gelovigen en de kracht van het evangelie. Wanneer je de eigenheid en kracht van Handelingen ontdekt wordt jouw missionaire vuur en liefde voor de kerk aangewakkerd als nooit tevoren.
 8.  Impactvol spreken vanuit je eigen stijl – een afrondende training waarin verankering van al het geleerde centraal staat en je maximaal begeleiding ontvangt om jouw persoonlijke stijl in het spreken te verfijnen. Je spreekt opnieuw vanuit verschillende genres, trekt op in een intervisiegroep en ontvangt de training en omgeving die je nodig hebt om jouw spreken optimaal vorm te geven.

  In overleg met het SMC team wordt jouw leerweg vormgegeven. De volgorde van de modules kan hierbij op persoonlijke wensen worden aangepast.

 

INTERESSE?

Verlang je ernaar je kennis van de Bijbel te verdiepen en te groeien in spreekvaardigheid? Via onderstaand formulier maak je je interesse kenbaar en zullen wij contact met je opnemen voor een persoonlijke intake.

Elk half jaar start er een nieuwe lichting van deelnemers aan de SMC Academy in Rotterdam en Zwolle. In een persoonlijke intake adviseren we je graag over de wijze waarop de Academy jouw spreekvaardigheid vanuit de Bijbel maximaal gaat bekrachtigen.