TRAINING
BOEKEN
MENU

"ik heb zo'n zin om weer te preken"

19 juli 2021
Bart van Nes

"Ik heb zo'n zin om weer te preken!"

Van 1-3 juli vond onze eerste zomerschool plaats. Drie dagen lang werden de deelnemers ondergedompeld in de 5 canons van het spreken: ontdekken, ordenen, omschrijven, onthouden en overdragen. En dat alles midden in de bosrijke omgeving van de Veluwe en de goede zorgen van Hotel 50|50 Belmont. Afgelopen maanden hebben we diverse trajecten gedaan zoals de avondschool, verschillende verdiepingstrainingen en diverse InChurch trajecten. Maar de zomerschool sprong er echt uit voor me. Het feit dat je niet alleen de trainingssessies doet maar drie dagen met elkaar optrekt en even helemaal uit je eigen omgeving bent, zorgt voor een enorme versnelling op het leerproces.

Yes, wat mooi!

Naast de inhoudelijke blokken was er ook tijd voor individuele coaching en begeleiding. Ik vond het bijzonder om zo dicht bij mensen te mogen komen. Naast de theorie en de technieken van het spreken gaat het ook veel over jou als persoon: jij bent het primaire communicatiemiddel. Zeker in onze authenticiteitscultuur en eindeloze stroom aan social media profiling is dat voor veel mensen erg spannend. Vragen als ‘kan ik het wel, wie ben ik om hier te staan?’ komen vaak voorbij maar de spannendste vraag is bijna altijd ‘wie ben ik als ik spreek?’: Hoe sta ik daar echt als mezelf? Wij als trainers hebben dan het voorrecht om deelnemers te helpen om tevoorschijn te komen en persoonlijke, emotionele en geestelijke barrières te overwinnen. Elke keer wanneer ik mensen zie opbloeien in het spreken denk ik ‘yes, wat mooi!’. In het laatste gesprek zei één van de deelnemers: “Ik heb zo’n zin om weer te preken. De kerk verwacht nu natuurlijk ook wat van mij. Nou, ik ga de hele kerk de fik in preken!”

“Wat voor mensen komen daar nou op af?”

Dit wordt me regelmatig gevraagd. Zijn jullie trainingen voor ervaren sprekers, voor oudsten in de kerk, voor mensen die willen ontdekken of spreken überhaupt bij hen past, is het ook voor vrouwen? Het antwoord op al die vragen is kortweg: ja.

Op de zomerschool zaten we met dertigers en zestigers, met sprekers met jarenlange ervaring en mensen die nog nooit hadden gesproken, met mannen en vrouwen, uit allerlei soorten settingen, kerkgenootschappen en achtergronden. Allemaal met hun eigen leervragen en doelen en het mooie is dat in deze veelkleurigheid ook de veelkleurigheid van God zichtbaar wordt. Geen één spreker heeft het in zich om elke doelgroep optimaal te bedienen maar in een veelzijdigheid van sprekers kan iedereen aangesproken worden. Misschien lees je dit en denk je ‘is dit wat voor mij’. Waag de sprong zou ik zeggen.

“Levens veranderd!”

3 dagen achter in hoog tempo leren is behoorlijk intensief. Er werd gelachen en gehuild en achteraf vroegen we de deelnemers hoe ze het traject hadden ervaren. Hierbij een greep een uit de reactie:

"Op maat gemaakte feedback met coachende begeleiding'.

“Goed georganiseerd zoals ook te merken in de tijdsbewaking."

 “Dé structuur die ik zocht voor een levens veranderende preek”

“Echt geleerd de talenten die God geeft nog beter in te kunnen zetten! Ik kan niet wachten.”

Volgend jaar keert de zomerschool terug. Nieuwsgierig geworden? Hou onze site in de gaten en we zien je graag!