TRAINING
BOEKEN
MENU

Dit moet je NIET doen op het podium II

2 mei 2022
Marije Langhorst

Wat je niet moet doen op het podium

Vorige maand deelde Marije twee dingen die je absoluut niet moet doen op het podium. Vandaag deel 2:

3. Friemelen en ijsberen

Niks is zo vervelend als een spreker die de hele tijd rondjes loopt over het podium of constant zit te friemelen aan zijn jasje. Dat leidt af!

Alles wat wij doen op het podium krijgt betekenis voor het publiek, bewust of onbewust en kan dus afleiden van de boodschap. Lichaamstaal is van groot belang in onze communicatie en moet zorgvuldig en bewust worden ingezet. Zorg dat alles wat je doet je boodschap ondersteund. Je hoeft niet bang te zijn dat nadenken over je gedrag leidt tot onnatuurlijk gedrag. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Als grote handgebaren of springen op het podium niet bij jou passen moet je dat vooral niet doen. Maar het is wel de moeite waard om te onderzoeken welke bewegingen jouw verhaal ondersteunen. Wellicht valt iets buiten jouw comfortzone, maar door thuis te oefenen kun je je  iets ook eigen maken.

Oefen thuis je preek, alleen of voor anderen en vraag hoe jij overkomt. Geef je partner een gerichte kijk-opdracht, ergens waar jij nieuwsgierig naar bent. Bijvoorbeeld je lichaamstaal. En probeer ook eens iets uit tijdens je voorbereiding.  Weten hoe jij overkomt, wat jouw maniertjes zijn en wat je doet als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent,  is de basis. Bewustwording is de eerste stap.

4. Spreken zonder passie

“Als je geen noodzaak hebt voor je verhaal kun je beter je mond houden”, zei een docent van mij op de theaterschool. Je kunt nog zo’n goede acteur zijn,  maar als de boodschap niet bij jou past of je vindt het niet belangrijk genoeg,  gaat het publiek dat merken. Bovendien maak je het jezelf heel erg moeilijk.

Vraag jezelf altijd af: Wat is de noodzaak, de urgentie van de boodschap die ik ga vertellen. Wat wil ik overbrengen en waarom? Dit moet nu verteld worden!

Het kan ook zijn dat je zenuwen je spreekplezier in de weg zitten en dat je daardoor onwijs opziet tegen het spreken. Het ligt dan niet aan de urgentie van je boodschap, maar aan je eigen onzekerheid of podiumvrees. Een goede voorbereiding is “de key”  en dat betekent ook oefenen voor andere mensen. Zorg dat je je tekst kent of dat je steekwoorden op cue- cards hebt gezet zodat je niet onzeker hoeft te zijn over de inhoud. Mijn laatste tip is: Gewoon doen. Leer van je fouten en maak vlieguren.

5. Geen contact met het publiek

Je preek valt of staat door contact met je publiek. Het publiek wil verbinding met jou, de spreker. Als dat lukt dan kun je ze bereiken. Daar draait het immers om, je wilt dat je boodschap overkomt en begrepen wordt.  Als er geen contact is met de spreker haakt een groot deel van de luisteraars af.

Maar hoe maak je contact met je publiek? Het is  essentieel dat je in het  hier en nu bent, dat wil zeggen dat je er helemaal bent. Niet meer bezig met wat je zo gaat eten of met allemaal zelfkritische gedachten. Pas dan staan je open voor contact en kunnen er mooie dingen ontstaan. Maak oogcontact en durf ook echt even te kijken. Laat je ogen niet heen en weer schieten maar kies een aantal mensen die je echt even aankijkt.

Maar wat als het misgaat?  Ja dat kan maar.. …..wat als het goed gaat?

Ben je benieuwd naar wat je vooral wel moet doen op het podium en hoe je jouw spreekkracht kunt vergroten? Meld je dan aan voor één van onze trainingen.