Het moment na je toespraak
Na een onrustige nacht, dagen voorbereiding met bloed, zweet en tranen, ben jij dat podium opgestapt. Met de spanning in je lichaam heb jij die grote sprong gewaagd.
Openbaar spreken is een topprestatie! Je zit in je hyperfocus en vanwege de hoge adrenaline in je lichaam kun je ook zo’n topprestatie leveren. Sterker nog, een uur voor een groep spreken kan je dezelfde energie kosten als een volledige werkdag.
Maar dan, je komt het podium af. De adrenaline vervangt zich al snel voor hoofdpijn en neerslachtigheid. Dat komt omdat na het spreken jouw dopamine level enorm inzakt. Niet zo gek dus dat je je zo kan voelen. Daarom is het ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen na het spreken! Als je net van het podium afkomt ben jij het meest kwetsbaar.
En dat zijn vaak de momenten dat mensen direct op je afkomen met hun mening en een lijst aan opmerkingen. Ja, grote kans dat die feedback niet zo goed zal landen.
Omgaan met feedback
Het is natuurlijk geweldig als mensen vol lof zijn over jouw spreekbeurt. Maar niet elke feedback is gewenst en opbouwend. Toch is feedback een essentieel onderdeel in jouw groeiproces als spreker. Zelf ben je namelijk vaak het meest kritisch op jezelf. En wanneer je alleen naar je eigen stem luistert kan het zijn dat je nooit meer dat podium op gaat.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Dus hoe zorg je voor opbouwende feedback op het juiste moment?
Wordt eigenaar over jouw feedback! Kies een aantal personen uit in je leven waarvan jij denkt dat ze eerlijk zijn en gericht zijn op jouw groei. Vraag hen om jouw spreekbeurt te bekijken of te beluisteren. Plan vervolgens een moment in waar je met hen in gesprek gaat over jouw spreekvaardigheid. Van deze mensen mag je de feedback echt aannemen en het zwaarst laten tillen. Zo krijg je grip op je eigen groeiproces en voorkom je dat je de handdoek in de ring gooit.
Omgaan met fouten.
Inderdaad. Je gaat fouten maken. Je verspreekt je. Je vergeet iets. Of per ongeluk zeg je iets waar mensen heel andere associaties bij hebben. Dus ja, waar je bang voor was dat gebeurt. Zo gaat het leven. Alleen wat dood is maakt geen fouten.
Een groot deel van je fouten kan je voorkomen door je voorbereiding. Maar het is een gegeven dat het niet volmaakt zal zijn. Daar doen we drie dingen mee:
Verzamel een klein team van mensen om je heen met wie je jouw reis als spreker gaat maken. Mensen waarvan je weet dat ze eerlijk tegen je zijn omdat ze van je houden en willen dat je slaagt.
Zorg goed voor jezelf na een spreekbeurt. De voeten omhoog, een borrelplank op tafel. Ga ontspannen en laad weer op.
Waag de sprong telkens weer opnieuw want de wereld wacht op jouw woorden!