Jouw Arena, jouw speelplaats
Ik ben altijd slecht in rekenen geweest, ik had er een hekel aan op de basisschool maar één les kan ik mij nog goed herinneren. De juf stond voor de groep met een bord in haar handen, ze keek ons aan en gooide het bord op de grond. Iedereen schrok en keek de juf met verbazing aan. Was dit nou onze lieve en beheerste juf?! Maar al gauw werd duidelijk dat het hier niet ging om een onbezonnen actie, maar een bewuste start van onze eerste les over breuken. Ik ben nog steeds geen rekenwonder maar als het om breuken gaat maakt niemand mij wat wijs.
Achteraf denk ik dat het best wel een grote stap is geweest voor deze juf om zo uit haar comfortzone te stappen. Maar blijkbaar vond ze het doel, een introductie op de breuken, zo belangrijk dat ze daar overheen is gestapt. Mijn aandacht had ze in ieder geval op dat moment, in tegenstelling tot bijna alle andere rekenlessen.
Speldurf
Dit is een mooi voorbeeld van speldurf: Iets onverwachts doen wat impact heeft op je publiek. Bij mijn voorbeeld van de breukenles was dit heel duidelijk en had het ook direct verband met hetgeen de leerkracht wilde vertellen.
Naast dat speldurf te maken heeft met iets wat het publiek niet verwacht of wat je spannend vindt om te doen, is het allerbelangrijkste natuurlijk dat het de boodschap versterkt. Vorm en inhoud gaan hand in hand. De vorm versterkt de inhoud en andersom.
Het kan ook over veel minder opvallende dingen gaan dan het kapot gooien van een bord. Speldurf gaat niet alleen over acties maar vooral over je vrij voelen op het podium. Durf hebben om je hele repertoire in te zetten. Het kan zijn dat je het spannend vindt om achter de kansel vandaan te komen, je stem te verheffen of mensen in de ogen te kijken. Dit beperkt jou in het optimaal inzetten van je kwaliteiten. Het beperkt je in je vrijheid en dat kan ervoor zorgen dat jouw preek minder indruk maakt op het publiek.
Jouw arena
Maak het podium jouw arena, jouw speelplaats. Het is de plek waar jij de kans krijgt je publiek mee te nemen in jouw denken, overtuigingen en verhaal.
Daag jezelf uit in die dingen die jij spannend vindt om zo je overtuigingskracht te vergroten.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan interactie met het publiek, het gebruiken van (persoonlijke) verhalen, op een levendige manier vertellen en misschien zelfs wel uitspelen. Neem een voorwerp mee, leg iets op het podium, trek iets aan waarmee je verhaal kunt versterken. Zo zijn er een heleboel dingen te bedenken waardoor jouw preek net even anders wordt, bijblijft en impact maakt.
Proberen is leren
Wist je dat er bij het journaal altijd een improvisatie momentje zit? Als er wordt overgeschakeld van het nieuws naar het weerbericht moet de nieuwslezer of de weerman/vrouw een overgang improviseren. Dit vinden ze vaak het spannendste moment van de uitzending maar zo blijven ze in het hier en nu en gaan ze niet op de automatische piloot. Je zou jezelf eens kunnen uitdagen om een moment niet van te voren te bedenken. Maar om in het moment te reageren op wat er gebeurt. Misschien ontstaat er wel iets wat je van te voren nooit had kunnen bedenken.
Volg je impulsen, reageer op het publiek of op iets wat plotseling gebeurt. Gebruik je voelsprieten om in het moment te spreken. Laat je niet tegenhouden door de angst om fouten te maken. ‘Fouten’ maken hoort bij creëren, geeft nieuwe inzichten en verdieping. Experimenteer zonder oordeel en bepaal daarna wat je gebruikt voor je preek. Het denken in ‘ goed en fout’ beperkt de creativiteit maar wanneer je je fantasie en creativiteit toelaat creeër je ruimte voor wat zomaar een STAR moment kan worden: Something They’ll Always Remember!