TRAINING
BOEKEN
MENU

Kom tevoorschijn

12 april 2021
Jannica van Barneveld

 

Kom tevoorschijn

Spreken heeft een ongelofelijke veranderkracht. In de geschiedenis zijn er keer op keer momenten geweest waarop spreekbeurten of toespraken individuen en hele volken inspireerden of veranderden. Zelf weet ik ook nog een aantal spreekbeurten die echt verandering hebben gebracht in mijn denken of handelen. Vaak komt dat niet alleen door de inhoud, maar vooral ook door de spreker en zijn of haar unieke karakter en manier van communiceren.

Overtuigingskracht

De impact van jouw spreekbeurt begint altijd als eerste bij jou als spreker.

Jouw persoonlijkheid en uitstaling zijn een belangrijke voedingsbodem om tot impactvolle communicatie te komen.

Zodra jij het podium op komt lopen word je door je publiek gescand. Ze kijken naar de manier waarop je beweegt, praat, lacht of fronst. En ze voelen meteen of je je comfortabel of onzeker voelt.

Het publiek ziet jou en stelt zichzelf direct twee vragen: Mag ik jou? en Geloof ik jou? 

Likeability

Mag ik jou? Vind ik jou leuk? Ben je innemend? Dit gaat om je likeability. Om je likeability te versterken is het belangrijk dat je je publiek positieve energie geeft. Je bent enthousiast, geeft mensen je glimlach en nog beter: je hebt zelfspot. Dat doet het altijd goed! Vooral op Nederlandse bodem. Laat ze even gniffelen en direct staan alle oren en harten open. Mensen zoeken altijd naar gemeenschappelijke grond als vertrekpunt voor een avontuurlijke communicatiereis. Blaas het niet op, maar wees jezelf.

Probeer vooral niet op een bepaalde spreker te lijken of te zijn zoals jouw grote voorbeeld. Maar wees puur en zoek naar jouw eigen unieke karaktereigenschappen die jou tevoorschijn laten komen.

 

Credibility

Wat is je betrouwbaarheid? Heb jij verstand van datgene wat je gaat delen? Daar gaat het om bij credibility. Mensen willen graag het gevoel hebben dat jij de moeite waard bent om 10 of 20 minuten naar te luisteren. Vertel iets over je passie, over je expertise of over je ervaring. Want hoe kan je mensen ooit vertellen welke lessen er te vinden zijn in lijden, wanneer je er zelf nooit doorheen gegaan bent?

Alles wordt gezien, dus denk ook aan je houding en kledingstijl. Wat wil je uitstralen? Hoe wil je overkomen? Welke doelgroep heb je voor je? Pas daar je spreekstijl en uitstraling op aan.

De combinatie van Likeability en credibility is krachtig! Als je beide goed weet toe te passen kom je op het punt dat je publiek aan alles proeft:

‘Jij hebt er verstand van en we lijken ook een beetje op elkaar.’

Een geweldige ingang voor levens veranderende woorden.

Verstop je niet maar kom tevoorschijn.

Veel sprekers verstoppen zich. Achter een kansel of achter een vrome houding. Maar het is belangrijk dat jij tevoorschijn komt zodat mensen je verhaal kunnen gaan voelen. Het delen van je waarheid of informatie is niet voldoende, mensen willen zien dat wat je zegt ook doorvoeld is in je eigen leven.

Geef de mensen jouw lach, en een kijkje in jezelf. Kom tevoorschijn!