TRAINING
BOEKEN
MENU

Mijn white hot why

11 januari 2021
Henk Stoorvogel

Het was januari 2019 en ik bevond me ergens op een bergkam in de Drakensbergen in Zuid Afrika. Het was aardedonker en het stormde. Voor me zaten, ineengedoken in hun windjacks, verstopt onder hun mutsen, veertig mannen. De mannen, leiders van 4M bewegingen in hun land, afkomstig uit alle windstreken schreven zo goed en zo kwaad als de omstandigheden het toelieten mee met wat ik met de wind mee schreeuwde. Die nacht, op die bergkam gaf ik de tweede sessie van de sprekerstraining die dag.

De veranderkracht van het Woord in beweging zetten

5 januari 2021 ontving ik een mailtje, van een Zuid Afrikaan die woont in Amerika en werkt bij 4M Canada. (Ik moest de voorgaande zin zelf ook drie keer herlezen voor ik hem goed snapte, geeft niks.) Maar goed, deze Francois stuurde mij zijn aantekeningen van die trainingssessie op de kam van de Drakensberg en legde uit hoe hij de afgelopen jaren tientallen keren had gesproken met behulp van wat hij die nacht in die storm had geleerd en wat dat had gedaan met de levens van de mannen die hij toesprak.

Het mailtje van Francois ontroerde mij. En het vertolkte voor mij precies de reden waarom we in januari 2021, middenin de corona-lockdown, starten met het Sermon Movement Center.

Mijn passie vanaf mijn bekering

Sinds ik op mijn zeventiende tot bekering kwam heb ik vrijwel wekelijks vanuit Gods Woord gesproken voor groepen mensen. Voor tientallen en tienduizenden, in de buitenlucht en in kerkzalen, op trapveldjes en in congreszalen. Keer op keer maakte ik mee hoe het Woord mensen ráákte, in beweging zette en veranderde.

Verdieping en onderzoek

Toen mijn vriend Mark mij in 2008 aan onze keukentafel vroeg of ik zin had bij hem te promoveren, antwoordde ik spontaan: ‘Prima, maar dan wel op de veranderkracht van preken.’ Zo gezegd, zo gestart. (Dat was nog in de tijd dat mijn levensmotto luidde: ‘Als je het kunt moet je het ook doen.’)

In de elf jaren die daarop volgden verdiepte ik me in de communicatiewetenschap en de homiletiek (preekkunde), onderzocht ik de veranderkracht van preken en vormde zich langzaam maar zeker een visie op ‘de gebeurtenis van de preek’ en de manieren waarop spreekvaardigheid ‘werkt’ en te trainen is.

Een profetisch woord in de promotiezaal

Tijdens de promotieplechtigheid over mijn proefschift ‘Moving Sermons’ sprak Mark van Vuuren, mijn begeleider, de profetische woorden: ‘Je hebt nu je proefschrift Moving Sermons geschreven, maar ik verwacht dat dit zal uitgroeien tot een beweging, een Sermon Movement.’ (Mijn reactie op de toespraak van Mark zie je in bovenstaande foto...:-))

‘He!, dat klinkt goed’, dacht ik. ‘Sermon Movement…’

Mijn white hot why

Ik begon groepjes mensen te trainen en al doende leerde ik zelf het meest. Er ontstonden trainingen, samen met Mark schreef ik een boek (KLINK – spreken met impact) en zo vormde zich door de jaren heen mijn ‘WHITE HOT WHY’: ik wil de komende jaren van mijn leven wijden aan iets waar ik heilig in geloof (het gesproken Woord van God verandert mensen), iets dat ik al sinds mijn 17e geweldig vind om te doen, iets waar ik het idee heb dat God mij concepten, inhoud en vaardigheden in heeft toevertrouwd, iets waar ik zijn leiding in heb ervaren de afgelopen jaren. Overtuiging, passie, competentie en leiding komen samen in dit nieuwe pad.

Met een prachtig team bouwen aan een nieuwe beweging

Vandaar dat Ruth en ik vol vreugde starten met het Sermon Movement Center, om te bouwen aan een beweging van sprekers die de veranderkracht van het Woord in beweging zetten. We starten met de Nederlandse beweging, later in 2021 volgt het internationale platform. We beginnen met een prachtig team van trainers, met een mooie mix van expertise uit de theologie, communicatiewetenschap en theaterwereld. Samen hopen we de komende jaren bij te dragen aan preken die niet over hoofden heen gaan, maar harten raken, die jong en oud in beweging zetten en zo Gods Koninkrijk bouwen.