TRAINING
BOEKEN
MENU

Online spreken (II)

7 juni 2021
Jannica van Barneveld

Vorige week hebben we het gehad over online spreken: Hoe kun je online blijven inspireren? Hoe zorg je dat jouw verhaal online klinkt als een klok en nieuwe energie geeft? Vandaag deel twee met nog een aantal tips:

Van wij naar jij

Met een live publiek voor je helpt het om een beroep te doen op het ‘wij-gevoel’: je zoekt naar dingen die de groep samenbindt. Digitaal is dat anders: Er zit een individu achter dat scherm, meestal in z’n eentje in zijn eigen ruimte. Het direct aanspreken van de ‘jij’ is dus essentieel. Wanneer je een werkvorm of een reflectie introduceert in je verhaal benoem dan de ‘jij’ (wat ga jij nu doen, waar ga jij nu over nadenken). Wanneer je zegt ‘wij gaan nu dit doen’ kan de kijker denken ‘prima, maar ik sla wel even over’. Spreek de kijker aan op zijn individuele verantwoordelijkheid.

Dynamiek

In elk goed verhaal zit dynamiek. Zowel online als offline. Wanneer je een half uur lang in dezelfde houding met dezelfde intensiteit en volume aan het spreken bent, dan haakt de hele groep af. Na tien minuten schakelt iedereen over naar hun mailbox.Spreken is gasgeven en afremmen. Dat creëert dynamiek. Bij een kernpunt rem je af, bij tussenzinnen kan je gasgeven. Door af te remmen maak je een punt groot en door stiltes te laten vallen kan je gedachtes diep bij mensen laten binnenkomen.Elke spreker heeft als het ware een versnellingsbak met drie versnellingen:

Beheerst – Bezield – Groots

Wissel af met deze versnellingen. Wordt groot door meer volume toe te voegen en kom dichter bij de ander door bezieling aan te brengen. Wissel dit af met jouw beheerste geluid en creëer zo krachtige dynamiek.

Lichaamstaal

Jouw lichaam en jouw mimiek geven een inkijk in wie je bent en zetten kracht bij jouw boodschap. Op die manier geef je jouw kijkers een meerdimensionale ervaring en geen eentonig verhaal. En dat is wat je wil!Maak dus gebruik van jouw mimiek en lichaam. Laat je ogen jouw verhaal mee vertellen en je handen meebewegen. Woede, angst, afkeer, vreugde, verdriet en verbazing kun je via gelaatsuitdrukkingen overdragen op jouw kijkers.

In de tussentijd

Hoelang we nog aan allerlei maatregelen vast zitten weten we niet. Iedereen kijkt verlangend uit naar de tijd dat alles weer terug naar normaal is. Maar in de tussentijd blijft dat beeldscherm tussen jou en je publiek inzitten. In de tussentijd, ook wanneer je er klaar bent, blijft de uitdaging: benut de technologie, blijf jezelf geven en blijf geloven in de veranderkracht van de Bijbel. Vertrouw op de werking van Gods Geest en dat elk woord van God, live of online, niet “ledig zal wederkeren, maar zal doen wat God behaagt en dat volbrengen, waartoe Hij het zendt” (Jesaja 55:11).

Wil je groeien in (online) spreken? Naast onze trainingen bieden we individuele coaching aan waarin we jou helpen om je communicatiekracht te vergroten.