Online spreken
Licht. Camera. Actie! Tsja… en daar zit je dan. Alweer. Net als al die andere mensen die eigenlijk wel klaar zijn met al die schermen. Jij vond het ook allang uitputtend en toch ben jij juist degene die telkens nieuw enthousiasme mag aanboren voor jouw kijkers! Hoe kun je online blijven inspireren? Hoe zorg je dat jouw verhaal online klinkt als een klok en nieuwe energie geeft? Een aantal tips:
Wat ziet de kijker?
Afgelopen jaar heb je waarschijnlijk geleerd om met de verschillende digitale programma’s te werken. Inmiddels weet je vast al dat het belangrijk is om in de camera te kijken en niet op het scherm, dat het licht van voren moet komen en niet van achteren. Toch kan met routine er ook gemakzucht ontstaan. Blijf jezelf dus afvragen: Wat ziet de kijker?
Dus, denk aan je scherm, je achtergrond en aan hoe goed jij in beeld bent. Zet je camera of laptop zo neer dat de kijker niet in je neusgaten tuurt maar eerder iets schuin van boven op jou kijkt. Soms kan het helpen om staand te presenteren en je laptop hoger neer te zetten.
Denk ook aan je kledingkeuze: kies voor rustige kleuren zonder drukke prints. En een rommelige achtergrond met veel spullen of spelende kinderen kan erg afleiden.
Kortom: Denk na over het beeld dat jij overbrengt. Zorg dat niemand wordt afgeleid en iedereen jou goed kan zien.
Kort en goed
Kort en goed is online nog belangrijker dan op het podium. En dan ook echt: kort! Als je dacht dat je wat extra verhaaltjes kunt vertellen op het podium, online is dat niet zo. De vuistregel is: geen ‘nice to have’ maar alleen ‘have to have’ (niet: wat wel waardig is, maar: alleen wat essentieel is). Beperk je tot het essentiële en schrap de rest. Zorg dat in de hele brei van digitale meetings en afspraken jouw verhaal eruit springt door #-waardige zinnen, concrete formuleringen en puntige omschrijvingen.
Denk dus goed na over hoe jij jouw inhoud zo kort en goed mogelijk gaat overbrengen.
Interactief
Online kunnen mensen elk moment aanhaken, dat is een voordeel. Maar ze haken ook net zo snel weer af. Het is dus essentieel dat je van alle digitale middelen gebruik maakt om je kijkers te betrekken bij je presentatie. Dit doe je door je inhoud goed te timen, te doseren en af te wisselen met prikkelende werkvormen. Niets is zo belangrijk als afwisseling digitaal!
Maak bijvoorbeeld gebruik van de screenshare optie, laat mensen in break-out rooms een paar minuten één vraag beantwoorden en vraag om reactie door middel van de chat-functie of het digitaal opsteken van handen. Kortom: laat mensen zoveel mogelijk in beweging komen!
Informatie komt digitaal het beste over wanneer je bij je praatje een ‘plaatje’ en een ‘daadje’ hebt. Op die manier laat je de kijkers woorden horen, zien én ervaren. Vertrouw daarbij op de kracht van voorwerpen en visuals. Gebruik een schilderij of voorwerp bij je verhaal. Visuals helpen jou om je verhaal te onthouden.
Benieuwd naar meer? Volgende week het vervolg!