TRAINING
BOEKEN
MENU

Spreken is stoer

5 april 2021
Jannica van BarneveldSpreken is stoer

De week voordat ik moet spreken voel ik mij altijd allesbehalve stoer. Als ik de mogelijkheid zou hebben om er onderuit te komen, zou dat best een optie zijn. Er zijn zelfs nachten dat ik wakker schrik. De kritische vragen vliegen dan op mij af: ‘Hebben mensen hier wel echt wat aan?’ ‘Wat als het onzin is wat ik vertel?’

 

Spreken is spannend

Bijna iedereen vindt spreken wel spannend. Zelfs de meest geoefende sprekers gaan daar niet aan voorbij. Kortom, jij bent niet de enige. Het is normaal om stress of spanning te ervaren rondom een spreekbeurt. Maar, misschien geven we de ‘criticus’ veel te veel ruimte in ons hoofd, waardoor we het podium uiteindelijk helemaal niet betreden of onterecht onzeker op gaan.


Het is niet de criticus die telt

Er zijn twee soorten critici waar je als spreker voor moet oppassen. Dat is de ‘anonieme criticus’ en de ‘criticus in jezelf’.

De anonieme criticus

De eerste is de ‘anonieme criticus’.  Ja, mensen hebben een mening over je. Daar kom je nooit onderuit. Maar de anonieme criticus in jou denkt dat de luisteraar wel allerlei lelijke dingen zal denken. Die gedachten kunnen je verlammen. Wat kan jou helpen om deze gedachten te negeren? 

Vraag om feedback. Zoek iemand die je vertrouwt en die positieve dingen noemt en ook aangeeft waar het nog beter kan. Het helpt je om te groeien en de anonieme criticus te laten zwijgen.

 

De criticus in jezelf

Je bent misschien bang voor de meningen van anderen maar je innerlijke criticus is vaak het hardst van allemaal. Dat is die strenge feeks in je die zo vaak verwijtend kan praten: ‘Jij hebt ook altijd… Jij zult ook nooit… Hoe kun je… Wie denk je wel dat je bent? Misschien hoor je een ‘innerlijke stem’ van je ouders? Van een leider? Of iemand waar je tegen op kijkt?
Je verwacht het misschien niet maar er iets wat je enorm kan helpen: jezelf filmen tijdens een spreekbeurt. Je moet misschien even een drempel over maar wanneer je het terugkijkt zal je ontdekken dat het een opluchting kan zijn. ‘Oh, dat was minder raar dan ik dacht.’ Je zal zien dat de realiteit anders is dan de gedachten in je hoofd.


Waag de stoere sprong

Jij bent degene die ondanks jouw angst en ook je fouten toch iets probeert te bereiken. Je bent enthousiast, je ziet idealen en je kent een grote toewijding. Jij geeft je voor de goede zaak, ook al kost het je die grote stoere sprong in het diepe. Wat de zaal er ook van vindt, jij bent degene met lef.

Pak dat podium. Spreken is stoer