TRAINING
BOEKEN
MENU

Spreken op een bruiloft: Make it or break it!

12 april 2022
Ben Verboom

 

Wist je dat kinderen krijgen, dopen, trouwen en begrafenissen onze belangrijkste life events zijn? Juist op deze momenten is een goede spreekbeurt van belang. In deze blog inspiratie om een gedenkwaardige spreekbeurt voor een bruiloft neer te zetten!

Even voorstellen

Mijn naam is Ben Verboom en sinds 1 april 2022 betrokken bij het Sermon Movement Center als trainer. Op 24- jarige leeftijd begon ik te werken voor de kerk en een van de mooiste dingen van het vak vind ik spreken op een bruiloft. Een tijd geleden was het zover: mijn ontgroening. Goede vrienden vroegen mij om te spreken op de belangrijkste dag van hun leven. Een droom die voor hen en mij in vervulling ging. Ik zei uiteraard stoer “ja, natuurlijk”, maar de adrenaline gierde door mijn lichaam. Hoe ga ik dit aanpakken? Wat verwachten ze en wat is gebruikelijk? Hoe geef ik de gasten, familie en vrienden een kijkje in hun (geloofs)leven? Juist wel of geen humor? Een zware of toegankelijke trouwtekst? Evangeliserend van karakter of juist gericht op het bruidspaar alleen? Allemaal vragen waar ik in mijn voorbereiding antwoord op moest vinden.

le moment suprême

Deze vragen zal je vast herkennen. En dan heb ik nog niet eens over het spanningsveld gesproken tussen de gasten, het bruidspaar en de spreker. Het bruidspaar heeft een droomplaatje voor ogen waarin de man voor het kansel staat te wachten op zijn beeldschone vrouw. Iedereen houdt zijn adem in en het mooiste lied wat het echtpaar kan bedenken wordt gespeeld. Moeder en schoonmoeder storten in van romantiek en vele gasten pinken een traantje weg. Een van de grootste dromen van een vrouw ziet een zaal vol mooi geklede mensen in vervulling gaan. De dienst wordt geopend en uit volle borst zingt de zaal mee. Het voelt voor iedereen als een stukje hemel op aarde. En laat het nou zo zijn, dat jij op le moment suprême bent uitgenodigd om te spreken en het bruidspaar in te zegenen.

 Een dynamisch speelveld

Nu wil ik niet teveel druk leggen op de schouders van jou als spreker, maar als er ergens verwachtingen liggen dan is het wel op het belangrijkste life event van het bruidspaar. Hoe ga je als spreker om met deze verwachtingen? Je vertegenwoordigt als gevraagd spreker ook het visitekaartje van het stel in wat ze geloven en wat ze in het leven willen uitstralen. Er komen vrienden, familie en gasten vanuit allerlei uithoeken van het land en iedereen gelooft wat anders. Critici, charismatici, kerkverlaters, atheïsten, traditioneel gelovige, vrij gelovige…noem ze maar op. Hoe ga jij verbinden met al deze hoorders?

Gelukkig is er hoop

Om maximaal te verbinden en een goede trouwpreek te bouwen heb je drie cruciale bouwstenen nodig. Deze bouwstenen gaan je helpen om als spreker de ruimte te kunnen nemen en maximaal te verbinden met het bruidspaar en de gasten:

 1) De verwachtingen van het bruidspaar.

Bespreek in een gesprek duidelijk hun verwachtingen. Wat kan je wel zeggen en wat niet? Willen ze humor of juist niet? Evangeliserend van aard of juist op hen gericht? Wat geloven ze en welke manier van geloven willen ze overbrengen? Zorg dat je minimaal op deze vragen antwoord hebt om hun een gedenkwaardige preek voor te schotelen.

2) De trouwtekst.

Vaak heeft het echtpaar al een trouwtekst. Soms vragen ze jou om er een te kiezen. Kies er eentje waarin het echtpaar houvast heeft en op terug kan vallen in hun verdere huwelijk met voor en tegenspoed. Met de gekozen trouwtekst kan jij je preek uitwerken!

 3) De hoorders

Als derde element is er inzicht nodig wie er luisteren (de hoorders). Wie is het publiek en welke taal sluit aan bij hen om de boodschap over te brengen? Welke vertaling is het beste die aansluit bij het echtpaar en de hoorders? Om maximaal te verbinden is antwoord op deze vragen nodig.

Tot slot staat de spreker in het midden van het speelveld. Het is goed om te laten weten welke ruimte je wilt nemen voor eigen inbreng. Bespreek deze dan ook. Een voordeel heb je: ze hebben jou gevraagd om op het droomplaatje te staan en je hebt op deze manier een goede voorbereiding getroffen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Wil je ook leren om een gedenkwaardige trouwpreek in elkaar te zetten? Meld je dan nu aan voor de masterclass op 25 mei waarin je op een gedenkwaardige manier leert spreken op trouwerijen.