Omschrijven Zo maak je je verhaal gedenkwaardig
Stel: je hebt een geweldige boodschap en bent er ook in geslaagd die goed te ordenen. Je compositie staat als een huis en je inhoud heeft de potentie om harten te raken. Je hebt nu nog één ding nodig om je verhaal gedenkwaardig te maken: vorm en taal.
Geef je punten het podium dat ze verdienen
Het vergt wat oefening, maar door je hoofdpunten te verwoorden in een puntige zin die mensen makkelijk kunnen onthouden, vergroot je de slagkracht van je verhaal enorm. Stel dat je spreekt over Simson, de man met de bovennatuurlijke kracht, die vaak dubieuze keuzes maakt. En dat je je gehoor wil voorhouden dat het belangrijk is dat je karakter in staat is om de verantwoordelijkheid die je draagt waar te maken. Kom dan niet aan met een eindeloze, zwabberende zin, als: ‘Simson laat ons zien dat het belangrijk is dat je trouw ben in je hart, zodat je goed kunt omgaan met de grote verantwoordelijkheden die je van God hebt gekregen.’ Een zin als: ‘Zorg dat je karakter je kroon kan dragen’, zal je helpen dieper in de hoofden en harten van de mensen door te dringen. Of: ‘Simson, de man met de superkracht, miste het karakter om zijn kroon te kunnen dragen.’
In deze zinnen speel ik met alliteratie (beginrijm) en assonantie (tussenrijm). Ook breng ik ritme en klaarheid aan, waardoor het punt dat ik wil maken een podium krijgt. Met #-waardige zinnen geef je je punten het podium dat ze verdienen.
Spreken met impact doe je zo
Ritme is een andere belangrijke vaardigheid in de fase van Omschrijven. Breng je verhaal niet rechttoe, rechtaan, in één tempo. Bij sommige sprekers ligt hun standaardtempo te hoog. Het lijkt steeds alsof ze zo snel mogelijk weer terug willen naar hun stoel. Bij anderen ligt het tempo te laag. Het lijkt alsof ze maar niet weten waar ze met hun zinnen heen willen.
Breng ritme aan. Geef gas waar dat kan, en rem af waar de inhoud dat verdient. Door af te remmen geef je de punten die je belangrijk vindt, of de woorden die je nadruk wil geven ruimte. Je creëert een podium. En je creëert dynamiek. Je spreken wordt spannend (ook dat is een #-waardige zin). Je zuigt mensen mee in de vaart van de zinnen die je vlot uitspreekt. En je geeft mensen de rust om je woorden eens goed tot zich te laten doordringen bij de momenten dat je op de rem stapt en langzamer en met meer nadruk spreekt.
Spelen met woorden
Het is goed om als spreker met woorden te spelen. Het geeft rijkdom en diepte aan je verhaal. De kernwoorden in je verhaal kun je een aantal keer herhalen. Maar rondom je kernwoorden is het krachtig om veel met synoniemen te werken. Je kunt voor een goede zaak strijden. Maar je kunt ook het gevecht met onrecht aangaan. Of in het verzet komen tegen een misstand. Nu heb ik op drie verschillende manieren één en hetzelfde gezegd en toch nuance aangebracht. In het spelen met woorden ga je variatie aanbrengen in gelijkheid en ongelijkheid. Synoniemen zijn verschillende woorden die hetzelfde betekenen, en toch ook allemaal een nét iets andere betekenis hebben. Door te spelen met gelijkheid en ongelijkheid in je woordenschat breng maak je je verhaal spannend en gelaagd.
De kunst van het spreken
Het loont om aandacht te geven aan de manier waaróp je je boodschap gaat brengen. Als je weet wat je wilt gaan zeggen en je compositie hebt gemaakt, zorg dan dat je verhaal op het niveau van alinea’s, zinnen en woorden staat als een huis. Dan ben je bezig met de kunst van het spreken.