TRAINING
BOEKEN
MENU

Onze methode

Bij het Sermon Movement Center draait het niet om tips en trucs, al zul je veel praktische tips ontvangen en brengen we je technieken bij die je spreekvaardigheid een geweldige impuls zullen geven. Onze visie op spreekvaardigheid gaat echter verder en werkt dieper door. In de basis focussen we ons in al onze Masterclasses en trainingen op vier gebieden:

 

1. De persoon van de spreker

Spreken gaat over tevoorschijn komen. Zeker in de context van prediking vinden veel mensen dat een lastig idee. 'Het gaat toch niet om mij?! Het moet toch gaan om Gods Woord?!' Daar zijn wij het helemaal mee eens. Tegelijk gaat spreken onherroepelijk ook heel erg over jou als persoon. Dat blijkt uit onderzoek, maar ook uit de praktijk. Jouw uitstraling, stemgebruik en aanwezigheid op het podium zijn van groot belang voor de manier waarop je boodschap overkomt, en beïnvloeden zelfs de inhoud van jouw boodschap. Je kunt jezelf niet verstoppen. Niet achter een kansel of een toga, niet achter een Bijbel of een vrome fascade. Jij komt voluit mee in jouw verhaal, zowel positief als negatief. Het is dus van belang dit te onderkennen en op een juiste, wijze, manier tevoorschijn te komen. Dit gaat niet alleen over retorica of theologie, maar ook over psychologie en coaching.

 

2. De kwaliteit van de boodschap

Een goede boodschap brengt oorspronkelijke waarheid op een originele manier. De doodsteek voor impactvolle communicatie is dat voorspelbare dingen op een voorspelbare manier worden gebracht. Toch zijn veel preken veel te voorspelbaar. (Een handicap daarbij is natuurlijk dat doorgaans iedereen al weet hoe het verhaal afloopt... 'De verloren zoon? Ja, die kwam weer thuis, dat wist ik al!') Het is dus niet genoeg om teksten alleen uit te leggen en de waarheid te vertellen. Je kunt alleen maar waarheid verkondigen en toch iedereen in slaap of in de weerstand preken en daarmee feitelijk het tegenovergestelde bereiken van datgene dat je probeert te doen... En dit is dan nog maar een oppervlakkige observatie, want in essentie zijn wij ervan overtuigd dat elke goede uitleg een kiem van grote verrassing in zich herbergt en dat alle waarheid fundamenteel vernieuwend is. Vaak gaat het bij de kwaliteit van de boodschap om een dieper verstaan, een scherper kijken en een helderder interpreteren, om te komen tot een impactvolle preek. De kwaliteit van de boodschap gaat over vorm én inhoud, over spanningsbogen en compositie, over stijl en taal.

 

3. De verbinding met het publiek

Een goede boodschap communiceert op zielsniveau met de hoorder. Je duikt onder de oppervlakte en weet de inhoud van je boodschap zo met het publiek te verbinden dat zij vóelen, wéten: 'Dit gaat over mij!' Hoe beter je hier in slaagt, hoe groter de kans dat het Woord in het hier en nu 'opnieuw kan gebeuren'. Veel sprekers vinden de verbinding met hun publiek één van de moeilijkste aspecten van de preek. Door de jaren heen hebben we duizenden preken beluisterd - en in veel preken mist de verbinding bijna helemaal. Het is belangrijk dat een spreker niet alleen een leraar is, maar ook een herder: dat hij of zij in de prediking afdaalt tot de zielen van de mensen. Daarvanuit kan een prediker ook een krachtige profeet of apostel worden, en zijn of haar publiek in beweging zetten. Een goede spreker is een conaisseur van de menselijke ziel, een liefhebber en kenner van het leven en van mensen.

 

4. De presentatie op het podium

Een goede boodschap verdient het om goed gebracht te worden. Al het goede spreken is ook een beetje theater. Je kruipt in je boodschap, je wordt je boodschap en brengt die met bezieling. Een goede presentatie van je boodschap kan de preek maken tot een gedenkwaardige gebeurtenis. Een steengoed verhaal kan door een slaapverwekkende, zalvende of monotone presentatie om zeep geholpen worden en het tegengestelde veroorzaken van wat je beoogt. Groei in presentatie vergt veel training. Het gaat over bewustwording, over áfleren (zeker voor ervaren sprekers) en over dúrven. Ook voor zeer ervaren sprekers blijft het moment van de start van de spreekbeurt voelen als een sprong: je hebt je goed voorbereid, en het moment supreme is nu hier. Je kunt je niet verstoppen en niet weglopen. Het is een moment van de waarheid waarin God levens van mensen kan veranderen. Spreken is als springen, of als het betreden van de arena. Het is een gevecht om de zielen van de mensen, waarin jij met het zwaard van de Geest in jouw hand alles uit de kast mag halen om harten te veroveren.